Handy:  +46 (0) 70 306 85 64

Kirunas egna Willy-Wonka arbetar under hötryck

separator image
NSD.se   |  23.12.2016

När jag flyttade hit i början på 1990-talet fanns det inget intresse för choklad.

Thomas Rosencrantz, chokladfabrikant

Det är sen eftermiddag bara ett par dagar innan julafton, och i fönstret på Kirunas enda chokladfabrik ser man Thomas Rosencrantz arbeta frenetiskt. Sedan starten 2004 har julen varit den månaden där han, och sambon Verena Brechbühler, arbetar som hårdast i den lilla röda stugan med att tillverka Kirunapraliner, som under åren blivit en allt populärare julklapp.

– Varje år märker vi av en skillnad i försäljningen, det är inga jätteökningar men det år absolut en skillnad, säger Thomas Rosencrantz som står och arbetar med en ny laddning chokladsmet.

Han är utbildad confiseur, den franska yrkesbeteckningen för en konditor som tillverkar chokladpraliner, och flyttade till Kiruna från Schweiz 1992 för att köra hundspann.

Men redan då fanns idén att starta en egen chokladfabrik.

-När jag flyttade hit i början på 1990-talet fanns det inget intresse för choklad. Jag hörde mig för och försökte kolla av marknaden men pralliner var något okänt. Kirunabor är inte uppfödda på choklad, utan man äter bara Marabou och Aladdin. Men det finns så mycket bättre.

Finns det någon choklad som fortfarande är svårsåld?

– Ja, flera. Praliner med sprit är till exempel svåra att sälja av någon anledning, det är som att människor inte vågar testa utan man köper något man känner igen. Men man behöfer inte vara alkoholist för att gilla smaken av sprit.

Funderar du någonsin på att expandera verksamheten?

– Nej, tanken är att jag vill kunna kombinera det här med min draghundsverksamhet. Om jag expanderade skulle det innebära att jag var tvungen att stå här och jobba dygnet runt.

Hade vi genomfört intervjun samma tid dagen innan hade det varit svårt att få plats med två personer inne i den knappt tio kvadratmeter stora stugan. Tidigare på morgonen lastade Thomas Rosencrantz sin skåpbil full med praliner för att sedan leverera beställningar av choklad till olika köpare inne i centrum och ordnade leveranser söderut i ländet.

– Det här är en hektisk tid, jag är här sju dagar i veckan och arbetar under den här månaden för att hinna med allting.

Det är mycket jobb, lessnar du aldrig?

– Det är skönt att julen snart är över, så mycket kan jag säga, säger Thomas Rosencrantz.

Alex Olofsson

 

Kirunapraliner – En smakupplevelse för alla sinnen.

Upptäck chokladens värld och den höga hantverkskonsten hos Maìtre Chocolatier.