Handy:  +46 (0) 70 306 85 64

Altajärvis enda confisseur

separator image
nsd.se   |  2005

I en röd liten stuga finns Norrbottens minsta chokladfabrik

Inne i stugan sår chokladsmet på värmning i ett värmeskåp. Färdiga mörka praliner dekoreras med säker hand och doften av ljuvligt söt choklad är överväldigande och frestande.

– Det är viktigt att smaka och jag äter en hel del praliner själv, säger Thomas Rosencrantz, confisseur och ägare till Kiruna Praliner.

Draghundar och Praliner

För tolv år sedan kom hand till Sverige och Kiruna från Schweiz. Då hade han redan arbetat på Operakällarens konditoriavdelning i Stockholm i något år.

– Det var draghundarna som lockade hit och miljön som var mindre stressig, säger Thomas Rosencrantz. Intresset för bakverk och sötsaker har alltid funnits.

– Men när jag var femton-sexton år upptäckte jag min passion för choklad, säger han.

På den treåriga konditoriyrkesskolan i schweiziska Luzern började choklad-begäret pocka på uppmärksamhet och under utbildningens sista år höll han nästan bara på med choklad. Så småningom blev han confisseur, som är den franska yrkesbeteckningen för en konditor med uppgift att tillverkad choklad-praliner.

Confisserier

– Det är inte bara utbildningen som räknas när man ska bli conifsseur. I Schweiz finns det flera olika confisserier där alla har sin särskilda prägel och inriktning. Jag arbetade på flera stycken finare confisserier för att utvecklas, säger han.

Det är det konstnärliga hantverket i kombination med att arbeta helt fritt som lockar med chokladen.

– Sedan är det smaksättningen och olika kombinationer av intressanta smaker som är så rolig också, säger han.

– Men att tillverka den perfekta chokladpralinen kräver tålamod och fingertoppskänsla. Svårast är temperaturen som måste stämma, annars blir chokladen svårarbetad.

Ett av de uppskattade omdömena om Rosencrantz chokladpraliner lyder „det finns inte bättre choklad i Stockholm än här“.

– Det var en säljare som sålde chokladpellets som sa det när han provsmakade min choklad, säger Thomas. Och som Kirunabo behöver du inte gå över ån efter vatten, för säljaren hade alldeles rätt.

40 Sorter

På hyllorna i den lilla chokladfabriken trängs 40 olika sorters fyllda chokladpraliner, som så småningom ska förpackas i stjärnformade presentaskar som också tillverkats av choklad.

Typiskt norrbottniska smaker som hjortron, åkerbär och lingon dominerar i presentaskarna men även smaker av det mer glamorösa slaget som champagne har letat sig in i sortimentet.

– Men kring jul är det saffran, kanel, glögg och kardemumma som är storsäljare, säger Thomas.

Det är bara fyllda praliner i olika format som skapas.

– Till en början tillverkade jag chokladharar och chokladtomtar men jag upptäckte snart att chokladskulpturer inte går bra på den svenska marknaden. De passar bättre in på kontinentens traditioner, säger han.

Chokladtomtar – nåe…

Trots skepsicismen för chokladtomtar är inte marknaden mätt på choklad. Flera restauranger i området har upptäckt Rosencrantz chokladpraliner och innan jul ska flera tusen praliner skickas ut till hågade chokladfantaster.

– Choklad kommer mer och mer. För några år sedan var intresset svalt men nu hålls det chokladprovningar även här i Kiruna, säger han.

Andrea Thür

 

Kirunapraliner – En smakupplevelse för alla sinnen.

Upptäck chokladens värld och den höga hantverkskonsten hos Maìtre Chocolatier.